Clinica EvyDent urmărește să clarifice câteva nelămuriri legate de plombele dentare sau obturații.
Cât rezistă o plombă?
În medie, o plombă poate rezista până la 6-8 ani. Echipa EvyDent recomandă ca în această perioadă să se efectueze însă controale periodice și să se mențină o igienă orală potrivită.
’’Mi-a căzut plomba’’– Dacă vă regăsiți în această situație mergeți cât mai rapid la medicul stomatolog. Cauzele pot fi: scrâșnirea dinților, salivația abundentă, fie o carie prea mare care nu permite o bună aderentă a materialului, fie o plomba veche a cărei structură s-a degradat.
’’O carie mare se poate trata cu o plombă’’?
Răspunsul este DA. Trebuie să știm însă că e bine să mergem la consultații regulate pentru a evita distrucția structurală masivă a dintelui. Clinica EvyDent recomandă realizarea radiografiilor dentare și consultațiilor în vederea stabilirii gradului de suferință dentară și efectuării unui plan de tratament. Se poate efectua curățarea cavității afectate (a cariei) și izolarea acesteia cu material compatibil cu dintele.
Riscul infecțiilor cauzate de carii este cu atât mai mare cu cât acestea nu se tratează din timp. Infecțiile dentare determină apariția cariilor și accentuează cariile preexistente. Recomandăm o igienă orală de cel puțin 2 ori pe zi.
Cât de rezistente sunt plombele metalice?
Medicina a evoluat, iar ultimele materiale folosite în vederea plombării unui dinte au o rezistență asemănătoare cu cea a smalțului dentar deci nu e nevoie de plombe metalice. Trebuie să știm că aceste plombe metalice (amalgam) conțin mercur și pot fi toxice organismului. De asemenea, plombele care conțin Argint-Ag, au o rezistență scăzută în timp și depind de temperatură, iar acestea nu pot reda forma dintelui prin modelare.
’’E normal să mă doară după obturație’’?
Da ,este normal dacă ne referim la o sensibilitate moderată care ne permite păstrarea activităților zilnice obișnuite. Durerea persistentă și intensă impune consultul unui medic stomatolog. La nevoie se poate aplica în ziua efectuării plombei un medicament împotriva durerii (ex. Ibuprofen).
Care sunt tipurile de plombe?
-
Plombe de amalgam (metalice).
Au rezistența crescută, dar aspect inestetic pentru că nu pot reda caracteristicile dintelui. Acestea nu pot fi albite dacă s-au înnegrit sau îngălbenit.
-
Plombele din rășini.
Păstrează culoarea dintelui și au rezistența crescută. Nu pot fi albite dacă s-au înnegrit, îngălbenit.
-
Plombele din ionomeri de sticlă
Pot fi folosite doar acolo unde dinții nu sunt supuși unei presiuni ridicate.
-
Plombele din aliaj de aur
Sunt foarte rezistente însă nu oferă un aspect natural dar protejează dinții.
-
Plombe albe din porțelan
Sunt solide și au culoarea dintelui. Utilizarea lor este recomandată când dintele este foarte afectat pentru o plombă obișnuită.
Clinica EvyDent vă propune o ofertă pentru această perioadă.
Prețul pachetului ce cuprinde: consultație, planului de tratament și o obturație (plombe) este de 149 lei (redus de la 320 lei).
Pentru programări, ne puteți contacta prin telefon sau whatsapp la 0757.049.728.