Opening HoursLuni - Vineri: 11:00 - 20:00, Sâmbătă: 11:00 - 14:00
   Sună

Ce probleme dentare pot apare în perioada sarcinii?

Afecțiuni-dentare-pe-perioada-sarcinii-clinica-stomatologica-evydent

Sarcina este cea mai importantă perioadă din viața unei femei din punct de vedere al transformărilor biologice și fiziologice care au loc. De aceea, clinica EvyDent vă recomandă câteva informații cu privire la modificările și afecțiunile dentare ce pot apărea în această perioadă.

 1. Gingivita de sarcină – inflamația țesutului gingival

Pe perioada sarcinii au loc modificări hormonale fiziologice care sunt necesare în vederea dezvoltării fătului și parcurgerii unei sarcini normale. Una dintre aceste modificări este reprezentată de creșterea cantității de estrogeni, progesteron, hormoni care aduc un flux de sânge mai ridicat la nivelul gingiilor și din cauza cărora gingiile devin sensibile, sângerează, apare eritemul (înroșirea lor) și inflamația propriu-zisă (gingivită) la care contribuie și acumularea de bacterii. La rândul ei, tumefierea gingiilor permite o acumulare a plăcii bacteriene mai pronunțată. Aceasta reprezintă un factor adițional pentru apariția cariilor superficiale sau agravarea cariilor preexistente. Această afecțiune se manifestă mai des în trimestrul III.

 1. Tumori de sarcină

Termenul de ,,tumori” poate fi tradus printr-o “dezvoltare excesivă” a gingiei care este de natură benignă (necanceroasă). Ele sunt puternic vascularizate și pot fi responsabile de apariția unor semne precum sângerarea și durerea în caz de inflamație, de dificultatea în vorbire sau de alimentație. Se pot vindeca spontan după naștere. Aceste tumori se pot îndepărta, la nevoie,  de medicul stomatolog prin procedee minim invazive, nedureroase.

 1. Cariile dentare

Clinica EvyDent dorește să informeze femeile care sunt însărcinate asupra unui prim lucru și anume: copilul nu este cel responsabil de apariția cariilorbebelușul consumă calciul”. Această afirmație pe care o întâlnim des este falsă. Ceea ce stă la baza apariției cariilor este reprezentat de modificările imunologice care apar în această perioadă și anume scăderea imunității și a substanțelor salivare care luptă împotriva bacteriilor (lizozim, anticorpi).

Un alt element cu rol în apariția cariilor îl reprezintă consumul ridicat de dulciuri și gingivita (inflamația gingiilor). Echipa EvyDent recomandă să mențineți un caracter preventiv și să tratați din timp micile afecțiuni.

 1. Mobilitatea dentară

,,Am senzația că mi se mișcă dintele’’- Afirmația are și o cauză pe care dorim să o clarificăm.

Estrogenii sunt responsabili de o relaxare a musculaturii și a ligamentelor (care pregătesc femeia pentru dilatarea bazinului și expulzia fătului) printre care și ligamentele dentare. La aceasta contribuie și inflamația (parodontită). De cele mai multe ori, nu este un motiv de îngrijorare pentru că odată ce nașterea a avut loc, se revine la normal. În cazul în care parodontita marginală are un efect agresiv asupra mobilității dentare, recomandăm un consult de specialitate.

 1. Hiperestezia dentară

Sensibilitate crescută la temperaturi ridicate sau scăzute ale alimentelor, la ingestia de alimente dulci sau acre.

 1. Afectarea prin eroziune

Pierderea de substanță la nivel dentar cauzată de aciditatea crescută din sarcina care apare cu precăderea în trimestrul I (,,simt un gust acru dimineață’’) și de refluxul gastroesofagian datorat presiunii crescute de la nivel abdominal (,,îmi vine mâncarea înapoi’’). Pentru a preveni acest lucru recomandăm clătirea cavității orale cu apă și bicarbonat de 2-4 ori pe săptămână.

Clinica EvyDent vă recomandă:

 • Folosirea apei de gură bogate în flor (evitați apă cu conținut în clorhexidină), apei cu bicarbonat pentru reducerea acidității, a aței de gură;
 • Vizite la medicul stomatolog pentru efectuarea unui detartraj periodic și tratarea cariilor superficiale și /sau profunde;
 • Alimentația sănătoasă fără glucide și lipide în exces;
 • Programările în perioada a doua a zilei pentru a evita greața și vărsăturile;
 • Administrarea de Calciu pe perioada sarcinii și vitamine (A,E,C,D)

Pentru a te asigura că ai un zâmbet sănătos sau poți construi unul, medicii clinicii EvyDent vă stau la dispoziție pentru un consult sau tratament. Afectarea dinților poate fi prevenită și corpul poate fi protejat. De aceea suntem gata să vă ajutăm.

Pentru consultație, ne puteți contacta prin telefon sau whatsapp la 0757.049.728.

 

Trimite o întrebare