Opening HoursLuni - Vineri: 11:00 - 20:00, Sâmbătă: 11:00 - 14:00
   Sună

Legătura dintre diabet și problemele dentare

 Legatura-dintre-diabeti-problemene-dentare-clinica-evydent

Ce este diabetul?

Diabetul este o boală care apare ca rezultat al incapacității organismului de a regla nivelul glicemiei (zahărului) și de a o menține la valori normale (70-110 mg). Este o boală complexă care are numeroase urmări negative. Clinica EvyDent urmărește să clarifice legătura între diabet și problemele dentare.

Ești un pacient cu diabet?

În ceea ce privește pacienții diabetici, este foarte important să spuneți medicului stomatolog că sunteți diabetic sau să precizați dacă nu vi s-a dozat niciodată glicemia. Pacienții diabetici au imunitatea scăzută ceea ce predispune la infecții inclusiv în cavitatea orală. De asemenea, nivelul crescut de zahăr din organism reprezintă o sursă de hrană pentru bacterii care profită de această situație, rezultând astfel o mai mare și longeviva placă bacteriană.

Una dintre problemele care apar în cadrul pacienților cu diabet este xerostomie (uscăciunea gurii), afecțiune care determină un flux nepotrivit de salivă, ulcerații, infecții și tardiv carii dentare. Eroziunile dentare și ale smalțului, parodontita, gingivita (inflamația gingiilor) apar de asemenea ca rezultat al glicemiei crescute și cetoacidozei rezultate din diabet.

Afectarea vaselor, a capacității imunitare și de regenerare, determină o vindecare deficitară sau îndelungată a țesturilor. În cazul în care se va realiza o extracție, aceasta trebuie făcută la un pacient cu valori constante ale glicemiei și sub 180 mg. Pentru extracție se va opta pentru un anestezic fără vasoconstrictor. Astfel se menține un flux de sânge și a se a evita „moartea țesutului restant”. Clinica EvyDent recomandă ca după procedura de extracție să se realizeze sutura plăgii și să se administreze antibiotic profilactic (amoxicilina) în vederea eventualelor infecții.

Pierderea dinților poate reprezenta o problemă la persoanele diabetice cu valori ale glicemiei foarte ridicate și necontrolate pe termen lung. Această problemă survine ca urmare a infecțiilor îndelungate, a gingivitei și parodontitei.

Tratamentul se realizează după ce mâncați și după ce v-ați administrat medicamentele pentru diabet, în cazul în care aveți unul stabilit. Este important să spuneți medicului stomatolog dacă nu ați reușit să vă alimentați înainte de procedură.

Recomandările doctorilor clinicii EvyDent:

Programați-vă dimineața pentru a evita stresul și pentru a nu sări peste micul-dejun.

O bună igienă orală (spălat de două ori pe zi, ață dentară, apă de gură) și un control precoce al eventualelor afecțiuni minore, reprezintă însă modul în care se poate menține cel mai bine o cavitate orală fără probleme. Clinica EvyDent recomandă să mențineți un caracter preventiv și să tratați din timp micile afecțiuni.

Medicii clinicii noastre vă stau la dispoziție pentru un consult sau tratament. Afectarea dinților poate fi prevenită și corpul poate fi protejat. De aceea suntem gata să vă ajutăm.

Pentru consultație, ne puteți contacta la telefon sau whatsapp la 0757.049.728. 

Trimite o întrebare