Când vine vorba despre sănătatea familiei noastre știm cu toții că de atenția cea mai mare se bucură copiii. Prima vizită a copilului la medicul stomatolog este deosebit de importantă. Aceasta nu ar trebui amânată, pentru că prevenția este mai simplă decât tratarea.
Când ar trebui să programez prima vizită la stomatolog?
Astfel prima vizită trebuie să coincidă cu erupția dinților de lapte, în jurul vârstei de 1 an. Chiar dacă poate părea prea devreme, în țările lidere din segmentul sănătății dentare precum Suedia, profilaxia începe prenatal, cu instruirea completă a viitoarei mame și prezentarea măsurilor de igienă dentară. De foarte multe ori auzim că dinții de lapte nu sunt importanți, devreme ce aceștia oricum sunt înlocuiți de cei permanenți. Acest lucru este cât se poate de fals și asta din mai multe motive. În primul rând, orice afectare a dinților temporari poate influența sănătatea dinților definitivi. Cu cât afecțiunea este mai avansată cu atât crește riscul apariției problemelor ulterioare la dentiția permanentă. În al doilea rând, grija deosebită pe care orice persoană ar trebui să o aibă față de proprii dinți, este important să fie instituită în anii copilăriei, întrucât este vorba despre o atitudine, despre un stil de viață.
Ce fac când copilului îi este frică de dentist?
Frica față de medicul stomatolog nu este ceva cu care ne naștem, ci este ceva dobândit în urma experiențelor neplăcute suferite mai ales în timpul copilăriei. Din acest motiv, din medicina dentară s-a separat pedodonția, o specializare dedicată pacienților foarte tineri, copiii. Medicul pedodont este responsabil de sănătatea dentară a micilor pacienți. Acesta ar trebui să ofere părinților în prima fază sfaturi cu privire la modalitatea de igienizare corectă și importanța fluorului. Mai târziu trebuie programate întâlniri pentru evaluarea dezvoltării normale și a statusului ortodontic al copilului. Este de mare importanță depistarea și eliminarea obiceiurilor vicioase precum suptul degetului, vârstele erupției dentare și legătura dintre alimentație și apariția cariilor. Cariile reprezintă cea mai frecventă afecțiune orală la copii, o formă particulară de carie fiind caria de biberon. Aceasta apare atunci când modalitatea și frecvența alimentației sunt incorecte și cantitatea de zaharuri din dieta copilului este foarte mare.
Până la vârsta de 3 ani, părinții sunt responsabili de spălatul pe dinți al copiilor lor. Pastele de dinți cu fluor sunt deosebit de utile întrucât contribuie la întărirea smalțului dinților. După vârsta de 3 ani copiii trebuie implicați din ce în ce mai mult și responsabilizați cu această sarcină, dar sub supravegherea adulților.
Recomandări Clinicii EvyDent:
În concluzie considerăm că după prima vizită a copilului la medicul stomatolog, următoarele aspecte trebuie să fie foarte clare:
– părinții sunt responsabili de prevenirea afecțiunilor orale ale celor mici
– vizitele regulate scad riscul de a dezvolta carii sau de a avea probleme de natură ortodontică
Medicii clinicii noastre vă stau oricând la dispoziție cu sfaturi și cu o atenție deosebită în elaborarea planurilor de tratament. Credem în eficiența tratamentelor individualizate și special adaptate pentru fiecare pacient, fie el cât de mic. În felul acesta devenim surse de bucurie: bucuria celor mici și bucuria dumneavostră.
Programează prima vizită a copilului la medicul stomatolog prin telefon sau whatsapp la 0757.049.728.