Opening HoursLuni - Vineri: 11:00 - 20:00, Sâmbătă: 11:00 - 14:00
   Sună

Rosul unghiilor – un obicei ce afectează sănătatea dinților

rosul-unghiilor-un-obicei-ce-afecteaza-sanotatea-dintiilor-clinica-evydent-stomatologie-bucuresti
V-ați gândit vreodată că anumite obiceiuri pe care le aveți, care aparent sunt total inofensive, ar putea ajunge să vă coste foarte mulți bani? Și dacă v-am spune că rosul unghiilor este un potențial candidat în povestea aceasta? Dacă deja ați început să zâmbiți a neîncredere, vă putem oferi câteva motive care s-ar putea să vă convingă.  

Ce se întâmplă dacă ne roadem unghiile?

Rosul unghiilor este un obicei care afectează foarte mulți oameni. Este adevărat că acest obicei este întâlnit cu precădere la copii și adolescenți, dar nivelul tot mai mare de stres la care suntem supuși zilnic l-a transformat într-un viciu al tuturor grupelor de vârstă. Și pe cât poate părea de nesemnificativ, pe atât poate deveni de rău.

  1. Rosul unghiilor poate cauza fracturi în suprafața smalțului

Probabil un argument destul de serios, întrucât în caz de fractură, smalțul va deveni mai slab și mai ușor expus la atacul bacterian, ceea ce poate conduce la instalarea mai rapidă a cariilor. Chiar dacă acest scenariu nu se întâmplă, simplele fracturi în suprafața smalțului pot cauza modificări estetice vizibile și deranjante pentru pacient.

  1. Rosul unghiilor poate cauza apariția diastemei în cazul copiilor.

Diastema este spațiul anormal dintre incisivii centrali (popularul „strungăreață”). Rosul unghiilor manifestat la copii în perioada în care incisivii centrali superiori erup, poate conduce la apariția unui spațiu nefiziologic între cei doi dinți, spațiu care pe lângă aspectul inestetic, poate determina probleme fonetice, mai ales în cazul pronunției consoanei /S/.

  1. Rosul unghiilor poate afecta rădăcinile dinților

În cazul pacienților purtători de aparate ortodontice, rosul unghiilor poate afecta rădăcinile dinților. Prin acest obicei vicios, se produc forțe suplimentare care acționează asupra dinților și care se adaugă celor normale generate de aparatul dentar. În felul acesta în multe cazuri dintele răspunde presiunii mari prin procese incipiente de resorbție radiculară.

  1. Rosul unghiilor poate duce la afectarea gingiei

Afectarea gingiei se poate produce fie  prin lezarea mecanică a acesteia, fie ca urmare a creșterii activității microbiene. De cele mai multe ori, unghiile persoanelor care manifestă acest obicei vicios prezintă colțuri sau muchii ascuțite cu care își pot leza gingia. Mai ales în cazul copiilor, s-a observat interpunerea unghiilor între marginea gingivală și dinte. În plus se observă o creștere a activității microbiene în cavitatea orală prin aport din exterior, creștere care poate în anumite condiții să depășească posibilitățile de apărare ale structurilor orale.

Recomandări pentru a scăpa de obiceiul de a roade unghiile:

Echipa EvyDent vă recomandă câteva trucuri care s-au dovedit utile în cazul multor pacienți. De exemplu, pentru doamne și domnișoare, o manichiură deosebită poate reprezenta un motiv de atenție. În felul acesta pot beneficia de un ajutor serios în momentul în care apare tentația de a roade unghiile. Totuși un sfat mai general și extrem de important, este să vedeți care este cauza acestei manifestări. De cele mai multe ori stresul joacă un rol important. Așadar căutați activități de reducere a stresului și încercați să eliminați cât mai mult din sursele de stres. Și încercați să implicați oameni apropiați în problema dumneavoastră. Rugați-i să vă atragă atenția ori de câte ori vă surprind în acțiune.

Medicii clinicii EvyDent vă stau la dispoziție pentru orice problemă sau discuție. Dacă știți că aveți această problemă nu ezitați să ne contactați. Afectarea dinților poate fi încă mascată sau în cazul cel mai fericit evitată. De aceea, suntem gata să vă ajutăm. Pentru consultație, ne puteți contacta prin telefon sau whatsapp la 0757.049.728.

Trimite o întrebare